reklama

Wiosną stawiamy na koktajle

fot. nadesłane
Koktajle z surowych warzyw i owoców mają potężną moc leczniczą, odmładzają komórki całego ciała, a zatem pomagają na liczne problemy zdrowotne. Są one doskonałym sposobem na włączenie do diety warzyw i owoców, na wzbogacenie swojego menu o nowe smaki, ale przede wszystkim pozwalają dostarczyć organizmowi niezbędne mu składniki odżywcze oraz enzymy wspomagające trawienie. Owoce i warzywa można dowolnie łączyć, tworząc koktajle, które nie tylko są przepyszne, ale też dzięki różnorodności dostępnych kolorów i smaków nie mogą się znudzić. Te wyśmienite napoje to dobry pomysł dla tych, którzy potrzebują bodźca do działania. Rozjaśnią one każdy dzień, dostarczając dodatkową porcję energii i wzmacniając odporność.
REKLAMA
Dla miłośników koktajli zamieszczam poniżej kilka przepisów (z podanych receptur otrzymujemy 2 porcje koktajlu).
  • Zielone smoothie
    • 1 szkl. młodego szpinaku,
    • 1 szkl. ogórka (pokrojonego w kostkę),
    • ½ awokado,
    • 1 duże kiwi,
    • ½ szkl. naturalnego mleka roślinnego,
    • ½ szkl. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub mandarynki,
    • ¼ szkl. liści mięty.
Wartość odżywcza (1 porcja): 188 kcal, 5 g białka, 29 g węglowodanów, 6 g błonnika, 7,5 g tłuszczu

Korzyści zdrowotne:

Dzięki bogactwu antyoksydantów tego typu smoothie wykazuje między innymi działanie ochronne dla wzroku. Ponadto ogórek, będący jednym z głównych składników koktajlu, dostarcza witamin B, C, beta-karotenu oraz minerałów – sodu, krzemu, manganu, siarki, potasu, wapnia, fosforu, chloru i magnezu. Ma też właściwości moczopędne, przez co zmniejsza zatrzymywanie płynów w organizmie, a ponadto działa przeciwzapalnie na układ moczowy, dziąsła i skórę. Duża ilość krzemu w tym warzywie to prawdziwe dobrodziejstwo dla włosów (zapobiega ich wypadaniu), paznokci i skóry. Enzymy w nim zawarte poprawiają trawienie białka, a wysoki poziom potasu pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
  • Tropikalne smoothie
    • 1 szkl. ananasa (pokrojonego w kostkę),
    • ¾ szkl. marchewki (startej na tarce),
    • ½ szkl. zimnej wody kokosowej,
    • ½ szkl. kostek lodu,
    • 2 łyżki suszonych płatków kokosowych,
    • 2 łyżeczki nektaru z agawy,
    • ½ łyżeczki kurkumy (opcjonalnie).
Wartość odżywcza (1 porcja): 148 kcal, 2 g białka, 28 g węglowodanów, 5 g błonnika, 5 g tłuszczu,

Korzyści zdrowotne:

Tego typu połączenie składników dostarcza manganu – pierwiastka śladowego niezbędnego dla zdrowia kości. Ponadto koktajl ten jest bogatym źródłem elektrolitów, takich jak potas, które pomagają zachować odpowiedni stan nawodnienia organizmu. Warto także zwrócić uwagę na właściwości lecznicze ananasa – działa on przeciwzapalnie, a zatem przydaje się w leczeniu zapalenia stawów. Co więcej, poprawia trawienie białek (zawiera enzymy roślinne, takie jak bromelia) i doskonale sprawdza się jako łagodny środek przeczyszczający i moczopędny. Usuwa zalegający w drogach oddechowych śluz, dzięki czemu pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych układu oddechowego. Sprzyja także odchudzaniu.
 
  • Smoothie z owocami jagodowymi
    • 1½ szkl. truskawek,
    • 1 szkl. jagód,
    • ½ szkl. malin,
    • 2 łyżki miodu,
    • 1 łyżeczka soku z cytryny,
    • ½ szkl. kostek lodu.
Wartość odżywcza (1 porcja): 162 kcal, 2 g białka, 41 g węglowodanów, 6 g błonnika, 1 g tłuszczu,

Korzyści zdrowotne:

Owocom jagodowym przypisuje się działanie antynowotworowe, a to m.in. dzięki wysokiej zawartości substancji bioaktywnych, takich jak kwas elagowy czy antocyjany. Jagody oczyszczają krew i działają antyseptycznie; pomagają na anemię, biegunkę, stany zapalne jelit i problemy ze skórą. Z kolei maliny zmniejszają zaparcia i obniżają wysokie ciśnienie krwi, a także sprzyjają odchudzaniu.
 
  • Smoothie bogaty w witaminę C
    • 1 szkl. jarmużu (posiekanego),
    • 2 duże kiwi,
    • ½ szkl. soku pomarańczowego lub mandarynkowego,
    • 1 plaster selera korzeniowego,
    • ¼ szkl. kostek lodu.
Wartość odżywcza (1 porcja): 92 kcal, 3 g białka, 21 g węglowodanów, 3 g błonnika, 0,5 g tłuszczu,

Korzyści zdrowotne:

Porcja tego typu koktajlu pokrywa aż 186% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, m.in. dzięki temu, że jeden z jego składników to jarmuż, który stanowi ważne źródło witaminy C, kwasu foliowego, beta-karotenu, a także witaminy A, K, wapnia, potasu i jodu. Warzywo to wspiera walkę z problemami trawiennymi i jelitowymi, takimi jak infekcje jelit, pasożyty, owrzodzenie jelit oraz zapalenie okrężnicy, a ponadto doskonale tonizuje wątrobę, zmniejsza kamienie żółciowe i pomaga na choroby dróg żółciowych. Skutecznie też oczyszcza skórę i dlatego powinny po niego sięgać osoby z trądzikiem oraz infekcjami skórnymi.

Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Chodzież
7.4°C
wschód słońca: 07:32
zachód słońca: 15:46
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Chodzież